Μεσοπρόθεσμη Εκτίμηση Δεκεμβρίου: Αρκετά υετοφόρο και αισιόδοξο το πρώτο 15ήμερο του μήνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

You are currently viewing Μεσοπρόθεσμη Εκτίμηση Δεκεμβρίου: Αρκετά υετοφόρο και αισιόδοξο το πρώτο 15ήμερο του μήνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Με βροχές αλλά και ισχυρές καταιγίδες για αρκετές περιοχές της χώρας κύλησε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα δεν έλειψαν και οι χιονοπτώσεις από τα βόρεια και κεντρικά ορεινά, κάτι που το είχαν ιδιαίτερη ανάγκη μετά από ένα εξαιρετικά άνομβρο διάστημα που είχε προηγηθεί.
 
Σε ότι αφορά, τώρα, τη τάση του καιρού για το πρώτο μισό του νέου μήνα -και τελευταίου για το 2024- τα στοιχεία δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα αρκετά υετοφόρο διάστημα, με τις θερμοκρασίες παράλληλα να παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, αποζημειώνοντάς μας έτσι μετά από ένα ιδιαίτερα άνομβρο φθινόπωρο για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
 
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια εκτίμηση για το καιρικό σκηνικό της χώρας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
 
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.
 
01 – 05 Δεκεμβρίου 2024
Σταδιακή αλλά και πρόσκαιρη υποχώρηση της κακοκαιρίας αναμένουμε στο διάστημα 02-03 Δεκεμβρίου, με τα φαινόμενα να περιορίζονται κατά βάση στα ανατολικότερα και νοτιότερα τμήματα της χώρας, επηρεάζοντας με ισχυρότερη ένταση κυρίως τη Θεσσαλία , τις Σποράδες, τη βόρειο Εύβοια, και γενικότερα τα νησιά του Αιγαίου (κυρίως τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες). Στη δυτική Ελλάδα, περιμένουμε σημαντικά πιο βελτιωμένο καιρό, με λίγες -πρόσκαιρα πυκνότερες- νεφώσεις και μεγαλύτερα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε από τις 04 Δεκεμβρίου, καθώς μπορεί οι βροχές στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα να εξασθενούν, ωστόσο, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται εκ νέου αρχικά στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου (04-12) και πιο γενικευμένα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο τέλος του διαστήματος (05-12). Χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν εκ νέου τα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Θερμοκρασιακά, δεν περιμένουμε κάποια αξιόλογη μεταβολή, με τον υδράργυρο να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα των φυσιολογικών για την εποχή, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν κατά βάση ανατολικοί – βορειοανατολικοί σε Αιγαίο και Ιόνιο, παρουσιάζοντας σταδιακή εξασθένηση από τις 03 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 04 Δεκεμβρίου, οι άνεμοι θα στραφούν σε, νότιους – νοτιοανατολικούς, με σταδιακή ενίσχυση της έντασης.
 
06 – 10 Δεκεμβρίου 2024
Άστατος προβλέπεται να είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στην αρχή του διαστήματος (06-12), ενώ στις 07-12, τα φαινόμενα δείχνουν να περιορίζονται κυρίως στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Εκ νέου επιδείνωση του καιρού περιμένουμε κατά το τελευταίο διήμερο του διαστήματος (08-10/12), με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και τα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια πιο γενικευμένα και στην υπόλοιπη χώρα.
 
Θερμοκρασιακά, αρχικά δεν περιμένουμε κάποια αξιόλογη μεταβολή, ενώ μέχρι και το τέλος του διαστήματος αυτού, περιμένουμε τιμές κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ίσως και σε λίγο υψηλότερα. Κρύο θα επικρατεί κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια.

Ήπιοι θα πνέουν αρχικά οι άνεμοι σε Αιγαίο και Ιόνιο, ενώ προς τα τέλη του διαστήματος προβλέπεται σημαντική ενίσχυση στα πελάγη.
 
11 – 15 Δεκεμβρίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, η αβεβαιότητα γίνεται ιδιαίτερα μεγάλη, οπότε θα δούμε μια πιο γενική εικόνα για τον καιρό στη χώρα μας με τη βοήθεια του EFFIS System, που βασίζεται σε στοιχεία από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο ECMWF.
 
Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη θερμοκρασιακής απόκλισης, οι αποκλίσεις δείχνουν να είναι θετικές για μεγάλο μέρος της χώρας, κάτι που σημαίνει θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες του φυσιολογικού.
 

Σε ότι αφορά τις υετικές αποκλίσεις, παρουσιάζεται ο παρακάτω χάρτης, που μας δείχνει πως οι αποκλίσεις προβλέπονται θετικές κατά 10 με 20 mm στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αυτό σημαίνει πως προβλέπονται αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά τμήματα.
 
 
*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
 
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου GFS, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 32 διαφορετικά σενάρια.
 
 
Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές κατά το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου δείχνουν να βρίσκονται σε επίπεδα κοντά στο φυσιολογικό για την εποχή (με εξαίρεση το διήμερο 08-10/12), ενώ από πλευράς φαινομένων το διάγραμμα είναι αισιόδοξο, με αρκετά σενάρια να βλέπουν ένα βροχερό πρώτο μισό του μήνα.
 
Επιμέλεια άρθρου:
Γ. Ντόβας, Τελειόφοιτος τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
 
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.

Αφήστε μια απάντηση