Καθώς η Γη ολοκληρώνει την ετήσια τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, το 2025 ξεκινά με έναν ουρανό γεμάτο θαύματα. Ο Ιανουάριος μας προσφέρει μια ουράνια γιορτή, με λαμπερές βροχές μετεωριτών και εντυπωσιακές πλανητικές ευθυγραμμίσεις, προσκαλώντας μας να υποδεχτούμε τη Νέα Χρονιά κοιτώντας το σύμπαν.
3 Ιανουαρίου 2025
Η Αφροδίτη και η Σελήνη πλησιάζουν η μία την άλλη, προσφέροντας όμορφες φωτογραφίες και θεάματα. Στρέψτε τα τηλεσκόπια και τις κάμερές σας προς τα νοτιοδυτικά, λίγα μόλις λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.
Την ίδια νύχτα, η πρώτη σημαντική βροχή μετεωριτών του 2025, οι Τεταρτίδες, φτάνει στο αποκορύφωμά της. Εμφανίζονται στον αστερισμό του Βοώτη, με ζενιθιακό ωριαίο ρυθμό (ZHR) που μπορεί να φτάσει έως και 120 μετεωρίτες την ώρα. Ωστόσο, λόγω της σύντομης διάρκειας του αποκορυφώματος, ο πραγματικός ρυθμός που παρατηρείται είναι συχνά χαμηλότερος, με τη βροχή να διαρκεί μόνο λίγες ώρες.
4 Ιανουαρίου 2025
Μόλις μια μέρα μετά την προσέγγισή της με την Αφροδίτη, η Αυξανόμενη Ημισέληνος περνά κοντά από τον Κρόνο. Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, η Σελήνη κρύβει τον Κρόνο, δημιουργώντας μια σεληνιακή απόκρυψη και προσφέροντας στους αστρονόμους την ευκαιρία να φωτογραφίσουν αυτήν τη θεαματική στιγμή.
Αυτές οι δύο μέρες φαίνεται να προσφέρουν πολλά στους λάτρεις της αστρονομίας, αλλά δεν έχουμε τελειώσει… Το τελευταίο γεγονός για την 4η του πρώτου μήνα είναι όταν η Γη φτάνει στο περιήλιο. Συμβαίνει περίπου στις 13:28 UTC και είναι η στιγμή που η Γη θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της προς τον Ήλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά της γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτική και όχι τέλεια κυκλική. Έτσι, υπάρχουν σημεία όπου βρισκόμαστε πιο μακριά από τον Ήλιο (αφηλίων), και σημεία όπου είμαστε πιο κοντά του (περιήλιο).
13 Ιανουαρίου, 2025
Αυτή είναι η στιγμή που η Σελήνη θα συναντήσει και στη συνέχεια θα εκλείψει τον Άρη. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο θα συμβεί στο μέσο του ανατολικού ουρανού σε πολλές περιοχές. Η απόκρυψη θα είναι ορατή σε όλη την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και σχεδόν σε όλο τον Καναδά, ενώ η ώρα του φαινομένου θα διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους φωτογράφους αυτών των περιοχών να απαθανατίσουν εκπληκτικές εικόνες, καθώς ο Άρης θα είναι στο πιο λαμπρό του μέχρι το 2031.
17-18 Ιανουαρίου 2025
Κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, η Αφροδίτη και ο Κρόνος πλησιάζουν σε απόσταση μόλις μερικών δακτύλων ο ένας από τον άλλον στον νυχτερινό ουρανό, περίπου 2 μοίρες. Το ίδιο φαινόμενο συνέβη και πέρυσι τον Ιανουάριο. Στρέψτε το βλέμμα σας προς τα νοτιοδυτικά αμέσως μετά τη δύση του ηλίου.
Όλο τον μήνα
Στις πρώτες ώρες μετά τη δύση του ηλίου, θα βρείτε την Αφροδίτη και τον Κρόνο προς τα νοτιοδυτικά, τον Δία ψηλά στον ουρανό και τον Άρη στην ανατολή. (Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας βρίσκονται επίσης εκεί, αλλά χρειάζεται τηλεσκόπιο για να τους δείτε.)
Άρης σε αντίθεση: Ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη και λάμπει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι στην ανατολή με την δύση του ηλίου και προς τα νοτιοδυτικά με την αυγή.
Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά και καθαρούς ουρανούς όλο το χρόνο!
Επιμέλεια άρθρου:
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.