Μετά από ένα αξιόλογο κύμα χειμερινής κακοκαιρίας που έφερε αρκετά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας και όχι μόνο, ο καιρός μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, με άνοδο της θερμοκρασίας (όχι και ιδιαίτερα μεγάλη) αλλά και πλήρης ύφεση των φαινομένων στο σύνολο της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επόμενο διάστημα μέχρι και τα τέλη του μήνα, καθώς οι πρώτες υποψίες για μια νέα ψυχρή κατάβαση έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια εκτίμηση για το καιρικό σκηνικό της χώρας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, καθώς πλέον διανύουμε την καρδιά του χειμώνα για την Ελλάδα και τα πρώτα στοιχεία μας έχουν ήδη δώσει μια εικόνα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.
17 – 21 Ιανουαρίου 2025
Κατά το πρώτο μας διάστημα, προβλέπεται για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ένας πιο βελτιωμένος καιρός, από αυτόν των τελευταίων ημερών, καθώς φαίνεται πως θα επικρατεί αρκετή ηλιοφάνεια και θα αναπτύσσονται λίγες, παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Πιο πυκνές και γενικευμένες, περιμένουμε να είναι οι νεφώσεις κατά τις πρώτες δύο ημέρες του διαστήματος αυτού (17-18/01), ενώ από τότε και μετά, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί σχεδόν παντού, μέχρι και τις 20/01.
Πιθανή κακοκαιρία, με βροχές, καταιγίδες και ίσως κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπεται να αρχίζει να μας επηρεάζει από τις 21/01.
Θερμοκρασιακά, περιμένουμε σταδιακή άνοδο του υδραργύρου σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του κανονικού, φτάνοντας μέχρι και τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και μέχρι και τους 17 με 19 βαθμούς τοπικά στα υπόλοιπα τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο υδράργυρος -ειδικά στα βόρεια- θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, αρχικά έως και 6 με 7 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο, θα επιμένουν οι ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι, κοντά στα 4 με 6 Μποφόρ.
22 – 26 Ιανουαρίου 2025
Στο διάστημα αυτό, αναμένεται κατά περιόδους άστατος καιρός -κυρίως για τη νότια, τη νοτιοανατολική χώρα και Ιόνιο- με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται πως περιμένουμε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, διαστήματα ηλιοφάνειας καθώς και κάποια τοπικά φαινόμενα χωρίς ιδιαίτερη ένταση.
Θερμοκρασιακά φαίνεται πως περιμένουμε μια μικρή πανελλαδική πτώση του υδραργύρου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ακόμα – με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία- κάτι το ιδιαίτερο.
Οι άνεμοι αρχικά φαίνονται να πνέουν στα πελάγη ενισχυμένοι, βορείων διευθύνσεων, στρεφόμενοι σταδιακά σε μεταβλητούς με πιο εξασθενημένη ένταση.
27 – 31 Ιανουαρίου 2025*
Στο χρονικό διάστημα 27 με 31 Ιανουαρίου, τα στοιχεία φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κάποιο πιο επικρατές σενάριο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αποδυνάμωση των ζωνικών ανέμων και πιο ψυχρό καιρό στη χώρα μας.
Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι ένα εργαλείο που μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ανιχνεύει το ενδεχόμενο μιας ψυχρής κατάβασης σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
Aποτυπώνει την ταχύτητα του μέσου ζωνικού άνεμου στα 10hpa (ύψος 20Km) στη στρατόσφαιρα, στο γεωγραφικό πλάτος των 60 μοιρών. (Η μπλε παχιά γραμμή αποτελεί το μέσο όρο των τρεξιμάτων).
Κατά τη χειμερινή περίοδο στο Βόρειο πόλο, αναπτύσσεται η γνωστή πλέον σε όλους μας πολική δίνη, ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων μεγάλης δυναμικής και κλίμακας, δηλαδή, που καθορίζει σημαντικά τη διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επηρεάζουν τον καιρό σε Ευρώπη αλλά και Β. Αμερική.
Για την διατήρηση της πολικής δίνης χρειάζεται να επικρατούν ισχυροί δυτικοί άνεμοι που καθορίζουν τη ροή της πολικής δίνης του βόρειου πόλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο πολικός στρόβιλος είναι συμπαγής, παραμένει στο Βόρειο πόλο κι ως εκ τούτου η Ευρώπη βιώνει ήπιο χειμώνα, καθώς η επίδραση της πολικής δίνης είναι ελάχιστη.
Αντιθέτως λοιπόν, εξασθένηση των ζωνικών δυτικών ανέμων σημαίνει ότι η πολική δίνη χάνει τη συνοχή της, ο στρόβιλος ταλαντώνεται κι όσο πιο ισχυρή είναι η ταλάντωση, τόσο νοτιότερα κατέρχονται οι ψυχρές αέριες μάζες, επηρεάζοντας τον καιρό της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Επιστρέφοντας στο παρακάτω διάγραμμα (κάθετη στήλη = ταχύτητα άνεμου στα 10hPa / οριζόντια στήλη = ημερομηνία), φαίνεται πιθανό ενδεχόμενο ψυχρής εισβολής κατά το τελευταίο μας διάστημα (περίπου από τις 26/1 μέχρι και τις 29-30/01).
Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό μοντέλο ECMWF
Παρόλα αυτά, θερμοκρασιακά, σύμφωνα πάντα με το EFFIS System που είναι βασισμένο σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου ECMWF, φαίνεται πως το τελευταίο μας διάστημα θα χαρακτηρίζεται από θετικές αποκλίσεις το Μ.Ο. κατά 0.5 με 1.0 βαθμό Κελσίου. Φυσικά όμως αυτό αποτελεί μια απλή εκτίμηση.
*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου GFS, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 32 διαφορετικά σενάρια.
Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές κατά τις πρώτες ημέρες του δεκαπενθημέρου που αναλύουμε βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα του κανονικού για την εποχή. Στο διάστημα 21 με 24 Ιανουαρίου, φαίνεται πως θα πλησιάσουμε θερμοκρασιακά τον ΜΟ, με τα σενάρια από τις 25 του μήνα και μετά να διχάζονται σημαντικά.
Σενάρια υετού, παρουσιάζονται ξανά, με βάση το παραπάνω διάγραμμα, από τις 21 με 22 Ιανουαρίου.
Επιμέλεια άρθρου:
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.