Καιρική εκτίμηση Ιουλίου: Η τάση του καιρου μέχρι και το τέλος του μήνα – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

You are currently viewing Καιρική εκτίμηση Ιουλίου: Η τάση του καιρου μέχρι και το τέλος του μήνα – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
Μετά από έναν αρκετά θερμό αλλά παράλληλα και ανεμώδη Ιούνιο, έχουμε πλέον μπει  στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, με τις καιρικές συνθήκες από τις πρώτες κιόλας ημέρες του να αντιστοιχούν πλήρως στην εποχή που διανύουμε, χωρίς ακρότητες και εκπλήξεις.
 
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε αναλυτικά το πως προβλέπεται να κυλήσει το πρώτο μισό του μήνα για ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα κάνουμε και μια πιο γενική ανάλυση για την τάση του καιρού μέχρι και το τέλος Ιουλίου.
 
Ιούλιος – Γενική Εικόνα
Ο φετινός Ιούλιος, με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται να είναι ένας συνηθισμένος Ιούλιος για τη χώρα μας, χωρίς να αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο.
 
Πιο συγκεκριμένα, αν και προβλέπονται θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες του μέσου όρου για τις περισσότερες περιοχές, φαίνεται πως δεν θα υπάρχει κάποια σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024.
 
Παρόλα αυτά, όπωςμπορούμε να δούμε και στους παρακάτω χάρτες του συστήματος EFFIS που αντλεί δεδομένα από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF, οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις ανά εβδομάδα  είναι θετικές για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. Πιο θερμές συνθήκες προβλέπονται στις αρχές και τα τέλη του μήνα.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τον υετό, παρατηρώντας τους αντίστοιχους χάρτες, βλέπουμε ότι οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο είναι μικρές, άνευ σημασίας. Αυτό, μπορεί εν μέρει να είναι θετικό από την άποψη του ότι δεν προβλέπεται ένα εξαιρετικά ξηρό καλοκαίρι, αλλά δεν παύει να διατηρεί τις ανησυχίες για την έλλειψη νερού, καθώς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δεν προβλέπονται σημαντικές, ευεργετικές βροχοπτώσεις.
Μεσοπρόθεσμη Εκτίμηση (01-15/07)
Περνώντας τώρα στην μεσοπρόθεσμη εκτίμησή μας, επειδή τα στοιχεία για το συγκεκριμένο διάστημα είναι λίγο πιο σταθερά, θα κάνουμε μια πιο αναλυτική εκτίμηση, χωρίζοντας το πρώτο μισό του μήνα σε τρία διαστήματα.
 
01 – 05 Ιουλίου 2025
Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ειδικότερα από Παρασκευή και έπειτα, φαίνεται πως θα κυλήσει με υψηλές μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς θα αγγίζουν τοπικά τους 36-38 βαθμούς Κελσίου, εκτός από τις περιοχές οι οποίες επηρεάζονται από το μελτέμι, όπου ο υδράργυρος θα παραμείνει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Επιπλέον, στην ηπειρωτική Ελλάδα οι τιμές θα παραμείνουν σε φυσιολογικά επίπεδα την Τετάρτη  και την Πέμπτη (02-03/07).
 
Από άποψη υετού, φαίνεται πως θα διανύσουμε μια ξηρή εβδομάδα, καθώς δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο να επηρεάζει τη χώρα μας, παρά μόνο κάποια τοπικά φαινόμενα την Τρίτη και την Τετάρτη στη Θράκη και την Πελοπόννησο.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, μεταβλητοί, στα δυτικά, ωστόσο στο Αιγαίο θα πνέουν ενισχυμένοι βοριάδες έως και την Παρασκευή (04/07) δροσίζοντας αρκετά τα νησιά του Αιγαίου και τις παράκτιες περιοχές του.
 
06 – 10 Ιουλίου 2025
Κύμα καύσωνα αναμένεται να διανύσει η χώρα μας κατά το δεύτερο πενθήμερο του Ιουλίου, καθώς ειδικά από τις 07 του μήνα και έπειτα οι μέγιστες τιμές θα αυξηθούν σημαντικά και στα νησιά του Αιγαίου. Οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν ή ακόμα και θα ξεπεράσουν τους 40 με 42 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 38 – 39 στα βόρεια ηπειρωτικά και τους 32-36 στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.
 
Από πλευράς φαινομένων δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικών -κυρίως- διευθύνσεων στο Ιόνιο, όπου μάλιστα φαίνεται προς τα τέλη του πενθήμερου να στρέφονται σε βορειοδυτικούς 4 με 5 Μποφόρ. Αυτή μάλιστα φαίνεται πως θα είναι και η αιτία που στις  09 με 10 του μηνός θα παρατηρήσουμε και μια πτώση της θερμοκρασίας στις ακτές της δυτικής Ελλάδας. Επίσης, μέτριας έντασης, -βορείων διευθύνσεων-  άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.
 
11 – 15 Ιουλίου 2025
Μιας και η λεπτομερής πρόγνωση του καιρού για 10 ημέρες μετά είναι ουσιαστικά αδύνατη, θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα από το EFFIS System, τα οποία για την περίοδο 11 με 15 Ιουλίου προβλέπουν τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά έως και σε υψηλότερα του κανονικού επίπεδα κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, η ξηρασία δυστυχώς δείχνει να συνεχίζεται και σε αυτό το πενθήμερο, με απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων.
 
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου ECMWF, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 52 διαφορετικά σενάρια.
 
Αρχικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε επίπεδα πολύ κοντά στον μέσο όρο θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο από τις 04/07, με τις θερμοκρασίες επιφάνειας να επιστρέφουν στα επίπεδα ενός καύσωνα, ενώ με αντίστοιχες τιμές φαίνεται πως θα φτάσουμε μέχρι περίπου και τις 10/07. Σταδιακή πτώση προβλέπεται από τις 11 του μήνα, με τον υδράργυρο να πλησιάζει και πάλι τον μέσο όρο για την εποχή.
 
Από πλευράς υετού, τα σενάρια δείχνουν πως δεν περιμένουμε κάτι μέχρι και τα μέσα του μήνα.
 
Επιμέλεια άρθρου:
 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός – Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
 
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.

Αφήστε μια απάντηση