Εφιάλτης δίχως τέλος με τους σεισμούς στις Κυκλάδες: Ασταμάτητες σεισμικές δονήσεις ”ταρακουνούν” τη Σαντορίνη – Μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων

You are currently viewing Εφιάλτης δίχως τέλος με τους σεισμούς στις Κυκλάδες: Ασταμάτητες σεισμικές δονήσεις ”ταρακουνούν” τη Σαντορίνη – Μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων
Έναν ατελείωτο εφιάλτη ζούνε οι κάτοικοι στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, καθώς η έντονη σεισμική ακολουθία στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, με δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες από τα ξημερώματα της Κυριακής.
 
Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, από τις 9:36 έως τις 10:26, καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
 
Λίγο αργότερα σημειώθηκε εκ νέου μια μεγαλύτερη δόνηση, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, και πάλι ανοικτά της Αμοργού.
 
Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 300 τις τελευταίες ημέρες.
 
 
Μήνυμα από το 112
Μήνυμα από το 112 ήχησε στις 12:15 το πρωί στη Σαντορίνη για απαγόρευση πρόσβασης σε τρεις περιοχές.
 
Συγκεκριμένα, το μήνυμα κάνει λόγο για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει απαγόρευση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.
 
 
Για την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αλλά και το τι θα πρέπει να περιμένουμε, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος  η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίου  αλλά – όπως είπε – από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους.
 
«Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε».
 
«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζετε προς την Αμοργό» ανέφερε τονίζοντας ταυτόχρονα πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν μεγαλώσει το μέγεθος υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας.
 
«Ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά. Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Αστυπάλαια. Λέω κυρίως τα τέσσερα νησιά που περιτριγυρίζουν αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο μέσα στην οποία εξελίσσεται, διαδραματίζεται όλη η σεισμική δραστηριότητα. Οπότε πρέπει να μεγαλώσει πολύ το μέγεθος για να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις» σημείωσε.
Η σχέση των σεισμών με το ηφαίστειο
Αναφορικά με την πιθανή συσχέτιση των σεισμών με το ηφαίστειο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «δεν είναι οι σεισμοί ηφαιστειακής, είναι τεκτονικής προέλευσης, δηλαδή έχουν σχέση με τα σεισμικά ρήγματα. Θα μπορούσαν δηλαδή να συμβούν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας αυτοί οι σεισμοί, μετά αυτά τα χαρακτηριστικά, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας που δεν είναι γεωγραφικά κοντά ηφαιστειακά κέντρα. Άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσουν σημείωσε πως «θεωρητικά ναι, αλλά χρειάζονται ορισμένες γεωφυσικές προϋποθέσεις. Νομίζω ότι προς το παρόν δεν πληρούνται αυτές οι γεωφυσικές προϋποθέσεις που χρειάζεται να υπάρχουν για να υπάρξει και κάποια ενεργοποίηση του ηφαιστείου».
 
 
«Υπάρχει ο σεισμός του 1956, που είναι ο μεγαλύτερος που έγινε στον ελλαδικό χώρο σε όλο τον τελευταίο αιώνα, με μέγεθος 7,7, ο οποίος δημιούργησε και ένα τσουνάμι ύψους 20 μέτρων. Το ρήγμα λοιπόν αυτό έχει ένα μήκος περίπου 100 με 120 χιλιόμετρα. Το νότιο τμήμα αυτού του ρήγματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει τώρα ενεργοποιηθεί, το οποίο όμως έχει ένα ενεργοποιημένο μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα. Δεν έχουμε ένδειξη ότι θα ενεργοποιηθεί όλο το ρήγμα. Υπάρχει όμως σημαντικό σεισμικό δυναμικό να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ρήγματος. Γι αυτό λέμε ότι μπορεί να φτάσουμε και το μέγεθος 6. Είναι μέσα στα ανοιχτά ενδεχόμενα» πρόσθεσε επιπλέον ο καθηγητής.

«Δεν αποκλείουμε έναν ισχυρότερο σεισμό» λέει ο Σκορδίλης
Στο χορό των Ρίχτερ που χτυπούν τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά της Σαντορίνης, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης δηλώνοντας στην ΕΡΤ3 ότι: «Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχουμε ενεργοποίηση ενός ρήγματος, το οποίο έχει μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα και το οποίο ρήγμα στο παρελθόν, το 1956, έδωσε ένα πολύ ισχυρό σεισμό στην περιοχή της τάξης των 7.3 Ρίχτερ.
 
Έχουμε μια έντονη δραστηριότητα πάνω στον χώρο αυτό και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί σε καμία περίπτωση. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ πολύ κοντινούς χρονικά και χωρικά», πρόσθεσε.
 
«Δεν αποκλείουμε έναν ισχυρότερο σεισμό. Δεν αποκλείουμε κάτι τέτοιο, κατά την άποψή μου δεν είναι το πιθανότερο, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί», κατέληξε.
 
(Από in.gr)
Τα μέτρα πρόληψης
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. 
 
Παράλληλα οι πολίτες θα πρέπει:
1) Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
2) Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
3) Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
4) Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
5) Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
6) Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
 
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού, βρίσκονται επίσης και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας ( civilprotection.gov.gr )
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .

Αφήστε μια απάντηση