Με αμείωτους ρυθμούς ταρακουνούν οι σεισμικές δονήσεις τις Κυκλάδες – Όλες οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών

You are currently viewing Με αμείωτους ρυθμούς ταρακουνούν οι σεισμικές δονήσεις τις Κυκλάδες – Όλες οι τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών
Σε συνεχή ανησυχία εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι στις Κυκλάδες, καθώς σχεδόν κάθε πέντε λεπτά καταγράφεται και από μια σεισμική δόνηση από 3 έως και 4 Ρίχτερ.
 
Οι ειδικοί θεωρούν εφικτό το ενδεχόμενο μιας, μεγαλύτερου μεγέθους, σεισμικής δόνησης, ενώ η πιο ισχυρή μέχρι στιγμής εξακολουθεί να είναι σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή που σημειώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης και άγγιζε τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έγιναν 46 σεισμικές δονήσεις.
 
 
Μάλιστα, τα ξημερώματα έγιναν δύο σεισμοί, 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε 5 λεπτά που ταρακούνησαν Σαντορίνη και Αμοργό. Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ έγινε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ. Ο δεύτερος στα 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ.
 
Χαρακτηριστικό της συχνότητας των σεισμών είναι ο συνολικός τους αριθμός που βρίσκεται πάνω από 2.500. Η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ μαζί με το ότι η «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
 
Δυνατοί σεισμοί κουνούν και την Αμοργό, με κατοίκους του νησιού να υποστηρίζουν πως είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνους.
Α.Τσελέντης: «Αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση δε σημαίνει τίποτα»
Σε νεότερη ενημέρωσή του ο σεισμολόγος Α. Τσελέντης, δεν υπάρχει κάτι νεότερο που θα μπορούσε να αναφέρει για τις σεισμικές δονήσεις, ενώ επιμένει ότι οι συνεχείς δονήσεις που απασχολούν τις Κυκλάδες είναι απλώς μια προσεισμική ακολουθία. 
 
 
Περισσότεροι από 11.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη 
Κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη, με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με σχεδόν 100% πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. 
 
Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον πτήσεις.
 
Τα μέτρα πρόληψης
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό μέχρι και τη Παρασκευή (07/02). 
 
Παράλληλα οι πολίτες θα πρέπει:
1) Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
2) Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
3) Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
4) Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
5) Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
6) Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
 
Μέτρα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού, βρίσκονται επίσης και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας ( civilprotection.gov.gr )
 
 
Όλες οι εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .

Αφήστε μια απάντηση