Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα – Ποια πόλη διατηρεί το ρεκόρ των 48 βαθμών

You are currently viewing Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα – Ποια πόλη διατηρεί το ρεκόρ των 48 βαθμών
 
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονα θερμό κλίμα κατά τους θερινούς μήνες, όμως ορισμένα καλοκαίρια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας θερμοκρασίες-ρεκόρ. Από τα ιστορικά δεδομένα της δεκαετίας του ’70 έως τις πρόσφατες ακραίες συνθήκες καύσωνα, οι μετρήσεις αποτυπώνουν τις επιπτώσεις τόσο της γεωγραφικής θέσης όσο και της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας.
 
Το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ελλάδα (και την Ευρώπη)
Στις 10 Ιουλίου 1977, η θερμοκρασία έφτασε τους 48,0 βαθμούς Κελσίου στην Ελευσίνα και το Τατόι, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη!
 
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Πάρνηθα, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον μετεωρολογικό σταθμό του Τατοΐου, γεγονός που έχει δημιουργήσει επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβεια της καταγραφής. Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) εξακολουθεί να αναγνωρίζει την τιμή ως επίσημο ευρωπαϊκό ρεκόρ.
 
Άλλες εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα
Εκτός από το απόλυτο ρεκόρ του 1977, η Ελλάδα έχει βιώσει αρκετά ακόμη κύματα ακραίας ζέστης, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τους 45 °C. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο αξιοσημείωτες:
 
Θερμοκρασία ΠεριοχήΗμερομηνία
48.0°CΕλευσίνα , Τατόι10/07/1977
47.5°CΑσπρόπυργος , Ν. Φιλαδέλφεια26/06/2007
47.4°CΕυρώτας (Λακωνία)03/08/2021
47.2°CΤρίκαλα23/08/1958
47.1°CΛαγκαδάς (Θεσσαλονίκη)03/08/2021
46.6°CΕυρώτας12/06/2024
46.5°CΛαμία19/07/1973
46.4°CΓύθειο, Άργος , Ελευσίνα23/07/2023 , 26/06/2007
Οι περισσότερες από αυτές τις καταγραφές προέρχονται από σταθμούς υψηλής αξιοπιστίας, είτε της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είτε του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ορισμένοι νεότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί, όπως αυτοί στον Ευρώτα, έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά υψηλές τιμές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υπογραμμίζει τη μεταβολή του θερμικού προφίλ της χώρας.
 
Οι Περιοχές με τις πιο ακραίες θερμοκρασίες
Οι περιοχές που εμφανίζουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι κυρίως της ενδοχώρας, όπου η έλλειψη θαλάσσιας επίδρασης επιτρέπει τη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας:
 
– Ελευσίνα & Ασπρόπυργος: Περιοχές με ισχυρό αστικό θερμικό φαινόμενο.
– Λαμία & Άργος: Κοιλάδες με χαμηλό υψόμετρο και έντονη ηλιοφάνεια.
– Ευρώτας (Λακωνία): Ο συνδυασμός γεωμορφολογίας και ηπειρωτικού μικροκλίματος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για ρεκόρ.
– Τρίκαλα & Θεσσαλονίκη: Παρά το βόρειο γεωγραφικό πλάτος, παρουσιάζουν υψηλές μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των καυσώνων.
 
Τι Δείχνουν Αυτά τα Ρεκόρ για το Κλίμα στην Ελλάδα;
Η συνεχής καταγραφή τόσο υψηλών θερμοκρασιών – ιδίως κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες – αποτελεί ένδειξη της κλιματικής μεταβολής που επηρεάζει τη Μεσόγειο. Ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 °C αυξάνεται, ενώ τα φαινόμενα καύσωνα είναι πλέον πιο έντονα, διαρκείας και συχνά.
 
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2021 και του 2024 θεωρούνται από τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ, με ακραίες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές και σημαντικές επιπτώσεις σε δημόσια υγεία, γεωργία και περιβάλλον.
 
Η Ελλάδα κατέχει επάξια την κορυφή των ακραίων θερμοκρασιών στην Ευρώπη, με ρεκόρ που παραμένουν ακατάρριπτα για δεκαετίες. Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα δεδομένα καταδεικνύουν μια ανησυχητική τάση αύξησης της θερμοκρασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμογή, σχεδιασμό και λήψη μέτρων ενόψει των ολοένα και πιο έντονων θερμικών φαινομένων.
 
 
Επιμέλεια άρθρου:
 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
 
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση