Με έναν αρκετά αισιόδοξο τρόπο έκλεισε το 2024 για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις υετικές αποκλίσεις να είναι θετικές για τα περισσότερα τμήματα και με τις θερμοκρασίες παράλληλα να βρίσκονται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του Μέσου Όρου, ακολουθώντας έτσι το ήδη αισιόδοξο σκηνικό του Νοεμβρίου.
Αρκετές ήταν μάλιστα και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν πως κατά τις τελευταίες ημέρες του 2024, το 10% της Ελλαδικής έκτασης βρισκόταν καλυμμένο με χιόνι, ένα ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του μέσου όρου για το τέλος Δεκεμβρίου.
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια εκτίμηση για το καιρικό σκηνικό της χώρας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους, καθώς πλέον μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα για την Ελλάδα και τα πρώτα στοιχεία μας έχουν ήδη δώσει μια εικόνα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.
02 – 06 Ιανουαρίου 2025
Αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα στις 2 Ιανουαρίου, αλλά από τις 3 του μήνα έως και τις 5, προβλέπεται να μας απασχολήσει μια διαταραχή, η οποία θα δώσει βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, στα νησιά του Αιγαίου, αναμένονται τοπικά έντονες βροχοπτώσεις κυρίως το Σάββατο 4 Ιανουαρίου. Παράλληλα, λίγες χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται στα ορεινά της βόρειας χώρας. Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (05/01), ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα μέχρι και τη Δευτέρα 6 του μήνα, ανήμερα τα Θεοφάνια.
Θερμοκρασιακά, δεν αναμένουμε κάτι διαφορετικό, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που κυμαίνεται το τελευταίο τριήμερο, με υψηλές τιμές το μεσημέρι και χαμηλές τις πρωινές ώρες. Μικρή πτώση φαίνεται πως θα παρουσιάσει ο υδράργυρος κυρίως στη βόρεια χώρα, το Σάββατο (04/01).
Οι άνεμοι, έως και τις 3 του μήνα, θα πνέουν ασθενείς, νότιοι-νοτιοδυτικοί στα πελάγη μας και έπειτα, στις 4-5, θα στραφούν βόρειοι-βορειοανατολικοί, τοπικά μέτριας έντασης στο Αιγαίο.
07 – 11 Ιανουαρίου 2025
Δύο διαταραχές φαίνεται πως αναμένουμε στο πενθήμερο 7-11 Ιανουαρίου. Η μία από αυτές προβλέπεται για τις πρώτες δύο ημέρες (07-08/01), κινούμενη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, δίνοντας βροχοπτώσεις μέτριας έντασης και τοπικά εντονότερα φαινόμενα, στη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Η δεύτερη διαταραχή, φαίνεται πως θα επηρεάσει όλη τη χώρα, δίνοντας -κατά βάση- ασθενούς έως και μέτριας έντασης βροχοπτώσεις. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη διαταραχή θα γνωρίζουμε περισσότερες, πιο συγκεκριμένες και ακριβείς λεπτομέρειες καθώς πλησιάζουμε χρονικά σε εκείνες τις ημέρες.
Θερμοκρασιακά, κατά τις πρώτες ημέρες του διαστήματος προβλέπονται τιμές ελαφρώς υψηλότερες του φυσιολογικού, ενώ μικρή πτώση των τιμών αναμένεται κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας κατά τα τέλη του διαστήματος. Στα νησιά μας η θερμοκρασία θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες ημέρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριας έντασης νότιοι-νοτιοδυτικοί, ειδικά από τις 9 του μήνα και έπειτα, όπου φαίνεται πως θα υπάρξει μια ενίσχυση στην ένταση τους.
12 – 16 Ιανουαρίου 2025*
Στο χρονικό διάστημα 12 με 16 Ιανουαρίου αυξημένες δείχνουν να είναι οι πιθανότητες για να μας απασχολήσει μια πιο γενικευμένη κακοκαιρία με βροχοπτώσεις και χιόνια, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για το πότε ακριβώς αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.
Τέλος, θερμοκρασιακά, οδεύουμε σε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες που θα βρίσκονται στην Ευρώπη, ενδεχομένως θα κατέβουν προς τη χώρα μας, με τις τιμές της θερμοκρασίας να βρίσκονται πολύ κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ή ακόμα έως και 0.5 με 1 βαθμό κάτω από τον κλιματικό μέσο όρο, σύμφωνα πάντα με το EFFIS System που είναι βασισμένο σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου ECMWF.
*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου GFS, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 32 διαφορετικά σενάρια.
Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές στο μεγαλύτερο μέρος του δεκαπενθημέρου μας δείχνουν να βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή, ενώ δεν αναμένεται να μας απασχολούν και έντονα καιρικά φαινόμενα.
Από τις 11/01 και μετά, το σκηνικό του καιρού μοιάζει να αλλάζει, με τα σενάρια να διχογνωμούν, ενώ μια αντίστοιχη εικόνα μας συνοδεύει μέχρι τουλάχιστον και τις 16 του μήνα.
Επιμέλεια άρθρου:
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός – Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.
👍👍👍