Με θετικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις έκλεισε ο Ιανουάριος για το σύνολο της χώρας μας, καθώς ο καιρός τις περισσότερες ημέρες του μήνα θύμιζε περισσότερο Νοέμβριο παρά Ιανουάριο, με κακοκαιρίες που θύμιζαν φθινόπωρο και όχι χειμώνα.
Παρόλα αυτά, ο χειμώνας μας δείχνει πως είναι ακόμα εδώ και έχοντας την εμπειρία ότι αυτή η ψυχρή εποχή του χρόνου μας δείχνει τα δόντια της τον Φλεβάρη, πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα επαληθευτεί. Αυτό όμως είναι και κάτι που το δείχνουν όλα τα τελευταία στοιχεία, που θέλουν ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από τις επόμενες ημέρες και αρκετό ενδιαφέρον μέχρι και τα μέσα του μήνα.
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια εκτίμηση για το καιρικό σκηνικό της χώρας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.
01 – 05 Φεβρουαρίου 2025
Συννεφιασμένο φαίνεται πως θα είναι το σκηνικό του καιρού το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου σε όλη την Ελλάδα και από τις 5 του μήνα και έπειτα, οι νεφώσεις από ορισμένες περιοχές θα υποχωρήσουν. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και έπειτα, ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν προς τη χώρα μας από τη Ρωσία και θα ρίξουν τις θερμοκρασίες. Όσο αναφορά την ύπαρξη φαινομένων, από τις 2 έως τις 4 του μήνα θα μας απασχολήσουν κάποιες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Κυριακή στη Δυτική Ελλάδα, όπου κατά τόπους στο Ιόνιο θα είναι έντονες. Τη Δευτέρα, οι βροχοπτώσεις θα κινηθούν ανατολικά και θα πέφτουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, στη βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται από το ύψος της Πελοποννήσου και βορειότερα αναμένονται τοπικά έντονες βροχοπτώσεις. Την Τρίτη, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν και θα εντοπίζονται στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και ανατολικά της Πίνδου και Κεντρική Μακεδονία, όπου στα ορεινά των περιοχών αυτών, οι βροχοπτώσεις αναμένονται να πέφτουν ως χιονοπτώσεις, όχι όμως μεγάλης έντασης και όχι κάτι ιδιαίτερο.
Θερμοκρασιακά, όπως προαναφέρθηκε, από τη Δευτέρα μπαίνουμε σε ένα διάστημα όπου ψυχρές μάζες από τη Ρωσία θα βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας και θα ρίξουν τις θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, ειδικά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες, όπου στα πεδινά τμήματα η ψύξη αναμένεται να είναι πιο έντονη.
Οι άνεμοι, κατά κύριο λόγο, θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο και βόρειοι-βορειοανατολικοί στο Αιγαίο, όπου θα είναι και πιο ισχυροί.
06 – 10 Φεβρουαρίου 2025
Με καλό καιρό φαίνεται πως θα κυλήσει το δεύτερο πενθήμερο του Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα από πλευράς φαινομένων, καθώς θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας για αρκετές περιοχές της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες, οι θερμοκρασίες θα πέφτουν αρκετά χαμηλά το πρωί και το βράδυ, ειδικά στα πεδινά τμήματα της χώρας. Γενικά, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να κυμαίνεται σε μονοψήφια επίπεδα σε όλη τη χώρα με εξαίρεση κάποια νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Επιπλέον, στο διάστημα αυτό, δεν φαίνεται να μας απασχολούν βροχοπτώσεις, εκτός από κάποια ασθενή, τοπικά φαινόμενα κυρίως σε Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου από τις 6 έως και τις 8 του μηνός. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούμε να εκτιμήσουμε την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειων διευθύνσεων, ενισχυμένοι στο Αιγαίο και πιο ασθενείς, νότιων διευθύνσεων στο Ιόνιο πέλαγος.
11 – 15 Φεβρουαρίου 2025*
Για το διάστημα αυτό, παρότι δεν είναι τίποτα βέβαιο από πλευρά πρόγνωσης διότι είναι αρκετά μακριά χρονικά, σύμφωνα πάντα με το EFFIS System που είναι βασισμένο σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου ECMWF, φαίνεται πως θερμοκρασιακά θα κινούμαστε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη μέση τιμή αναμένονται σε Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου. Τέλος, όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, φαίνεται πως η ανατολική Ελλάδα και η Κρήτη θα δεχτούν μεγαλύτερο ύψος υετού από το μέσο όρο, ενώ η δυτική Ελλάδα χαμηλότερο ύψος υετού. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο για το διάστημα αυτό, τα παραπάνω είναι απλά μια τάση. Όσο πλησιάζουμε σε αυτές τις ημέρες θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα περισσότερο.
*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου GFS, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 32 διαφορετικά σενάρια.
Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές κατά τις πρώτες ημέρες του δεκαπενθημέρου που αναλύουμε θα βρεθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή. Ενώ σε καλά επίπεδα φαίνεται πως θα βρίσκονται μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του πρώτου 15ημέρου.
Σενάρια υετού, παρουσιάζονται με βάση το παραπάνω διάγραμμα, 3 με 5 Φεβρουαρίου και 11 με 15 του μήνα.
Επιμέλεια άρθρου:
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός – Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.