Ο κόσμος καλείται πλέον να μάθει να ζει με τους καύσωνες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), καθώς η κλιματική κρίση επιτείνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων θερμοκρασιών. Την ίδια στιγμή, νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη κοστίσει χιλιάδες ζωές στην Ευρώπη.
Η εκπρόσωπος του WMO, Κλερ Νάλις, σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, σημείωσε πως «η ακραία ζέστη καθίσταται συχνότερη και εντονότερη λόγω της κλιματικής υπερθέρμανσης που προκαλεί ο άνθρωπος. Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε». Ο πρόσφατος επίμονος καύσωνας στη νότια Ευρώπη οδήγησε σε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες περιοχές της Μεσογείου, προκαλώντας παράλληλα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως τα εντυπωσιακά «κυλιόμενα νέφη» στην Πορτογαλία.
1500 θάνατοι συνδέθηκαν με τον πρόσφατο καύσωνα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Imperial College London και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, περίπου 1.500 από τους 2.300 θανάτους που καταγράφηκαν σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος καύσωνα αποδίδονται άμεσα στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, χωρίς την παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από τη μαζική χρήση ορυκτών καυσίμων, το κύμα ζέστης θα ήταν κατά 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου λιγότερο έντονο σε 11 από τις 12 πόλεις που μελέτησαν, όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Λονδίνο και το Μιλάνο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω καύσωνα δεν καταγράφονται επίσημα ως τέτοιοι, καθώς αποδίδονται σε υποκείμενες παθήσεις όπως καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. «Τα κύματα καύσωνα είναι σιωπηλοί δολοφόνοι και ο αντίκτυπός τους στην υγεία είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί», εξήγησε ο ερευνητής Γκάρι Κωνσταντινούδης από το Imperial College. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους.
Στις πόλεις, η κατάσταση επιδεινώνεται από το φαινόμενο των «αστικών θερμικών νησίδων» — περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά υψηλότερη λόγω έλλειψης βλάστησης και της θερμικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι τσιμεντένιες κατασκευές.
Η Νάλις υπογράμμισε ότι «οι θάνατοι από τη ζέστη είναι δυνατόν να αποφευχθούν: έχουμε τη γνώση, έχουμε τα εργαλεία για να σώσουμε ζωές». Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας αποτελούν καίρια βήματα για την προστασία του πληθυσμού απέναντι σε ένα ολοένα και πιο καυτό μέλλον.
Επιμέλεια άρθρου:
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.