Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αμοργό ταρακούνησε τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές – Οι Τούρκοι επιστήμονες προκαλούν ανησυχίες

You are currently viewing Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αμοργό ταρακούνησε τις Κυκλάδες και άλλες περιοχές – Οι Τούρκοι επιστήμονες προκαλούν ανησυχίες
Υπό στενή παρακολούθηση παραμένει η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες καθώς οι δονήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και προβληματίζουν τους ειδικούς οι οποίοι μελετούν το φαινόμενο προσπαθώντας να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για την εξέλιξή του.
 
Η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση των τελευταίων ημερών σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρόκειται για δόνηση της τάξεως των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 

Επίσης λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε διπλή σεισμική δόνηση 4,7 και 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
 
Έντονη ανησυχία από τους Τούρκους επιστήμονες
Οι ανησυχίες στην Τουρκία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο παίρνουν νέα τροπή, αναφέρει το κυπριακό μέσο Sigmalive, καθώς οι αρχές προχωρούν ακόμη και προβλέψεις ηφαιστειακής ενεργοποίησης. Η AFAD (Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων του τουρκικού ΥΠΕΣ) εξέδωσε νέα ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα, προειδοποιώντας για πιθανές συνέπειες στην Τουρκία από ένα τέτοιο φαινόμενο.
 
Όπως τονίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «οι σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα», αναφέρει η AFAD στη «προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τους πρόσφατους σεισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος». Η ανακοίνωση σηματοδοτεί τη δεύτερη επίσημη τοποθέτηση της AFAD επί του ζητήματος, αυτή τη φορά εστιάζοντας όχι μόνο στους σεισμούς, αλλά και στον ηφαιστειακό κίνδυνο.
Από τη διάγνωση στην πρόγνωση: οι πιθανές επιπτώσεις στην Τουρκία
Η ανησυχία στην Άγκυρα δεν περιορίζεται στους σεισμούς, αλλά επεκτείνεται πλέον σε πιθανές φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τουρκικό έδαφος. Η AFAD προειδοποιεί ότι αν υπάρξει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, η Τουρκία ενδέχεται να υποστεί τις επιπτώσεις.
 
«Σε περίπτωση που υπάρξει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ενδέχεται να επηρεάσουν τη χώρα μας οι επιπτώσεις, όπως μεταφορά μικρών σωματιδίων ηφαιστειακής τέφρας, πυροκλαστικές ροές που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω του ύψους και της κατάρρευσης της ηφαιστειακής στήλης, καθώς και τσουνάμι που ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά την έκρηξη ή τον σεισμό», σημειώνει η τουρκική υπηρεσία.
 
Αυτή η προειδοποίηση φαίνεται να δίνει νέα διάσταση στη συζήτηση στα τουρκικά ΜΜΕ, όπου ήδη η θεματολογία των σεισμών κυριαρχεί με σταθερά υψηλούς τόνους ανησυχίας.
 
Τα ιστορικά δεδομένα και η συνεχιζόμενη παρακολούθηση
Παρά τις προειδοποιήσεις, η ίδια η AFAD υπενθυμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, χωρίς όμως να συνοδευτεί από ηφαιστειακή έκρηξη.
 
«Στην ίδια περιοχή είχε παρατηρηθεί παρόμοια ένταση σεισμικής δραστηριότητας για 14 μήνες το 2011-2012, αλλά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η δραστηριότητα που εκδηλώνεται στο Αιγαίο παρακολουθείται προσεκτικά από άποψη κινδύνου σεισμού, ηφαιστείου και τσουνάμι».
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .

Αφήστε μια απάντηση