Καιρός Ιουλίου: Παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία στο δεύτερο μισό του μήνα (Μεσοπρόθεσμη Εκτίμηση)

You are currently viewing Καιρός Ιουλίου: Παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία στο δεύτερο μισό του μήνα (Μεσοπρόθεσμη Εκτίμηση)
Καθώς διανύουμε το δεύτερο μισό του Ιουλίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι και το τέλος του μήνα. Βλέποντας μια γενική εικόνα, οι υψηλές θερμοκρασίες, η περιορισμένη παρουσία φαινομένων και η γενική ξηρότητα συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι, ιδιαίτερα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Στην παρούσα ανάλυση παρουσιάζονται οι κύριες τάσεις του καιρού από τις 16 έως και τις 31 Ιουλίου, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, εστιάζοντας τόσο στις θερμοκρασίες όσο και στην πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων, όπως και στις μεταβολές των ανέμων.
 
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 2ο 15ήμερο του μήνα σε τρία διαστήματα.
 
16 – 20 Ιουλίου 2025
Το πρώτο πενθήμερο του δεύτερου μισού του Ιουλίου φαίνεται πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί έντονη ζέστη, συγκεκριμένα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, όπως Θεσσαλία, Μακεδονία, Δυτική και Στερεά Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες δεν θα παρουσιάσουν κάποια μεταβολή και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τις δύο τελευταίες ημέρες, που σημαίνει 32-34 βαθμούς Κελσίου στα νησιά και 36-38 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές. Επιπλέον, σταδιακά θα αυξηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, όπου η αύξηση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι πιο αισθητή στα αστικά κέντρα.
 
Όσον αφορά τον υετό, δεν προβλέπεται κάποια αξιόλογη βροχόπτωση παρά μόνο κάποιες τοπικές μπόρες και καταιγίδες σε τμήματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 του μηνός, που θα δώσει η αστάθεια που θα δημιουργήσει μια διαταραχή που θα περάσει από τη χώρα μας.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, δυτικοί-βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και κατά βάση βόρειοι-βορειοανατολικοί στο Αιγαίο πέλαγος με χαμηλότερη ένταση από αυτή των τελευταίων ημερών.
 
21 – 25 Ιουλίου 2025
Από Δευτέρα 21 έως και Τετάρτη 23 του μηνός φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν αρκετά θερμές αέριες μάζες, οι οποίες θα δώσουν υψηλές θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 βαθμών Κελσίου σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Στερεά, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 36 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στις προαναφερθείσες περιοχές δεν θα υποχωρούν κάτω από 28 βαθμούς Κελσίου. Στις 24 και 25 του μήνα, οι θερμοκρασίες επιστρέφουν σταδιακά σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
 
Επιπλέον, φαίνεται πως θα είναι μια αρκετά ξηρή περίοδος, εκτός από την Τετάρτη 23 Ιουλίου όπου λόγω αστάθειας ίσως εμφανιστούν τοπικές καταιγίδες σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη. Φυσικά, η πρόβλεψη θερμικών καταιγίδων για 8 ημέρες μετά περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας και δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη παρά μόνο ως ένα πιθανό σενάριο.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί αλλά από τις 23 και έπειτα φαίνεται πως θα πνέουν μέτριας έντασης, βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και ασθενείς, βορειοδυτικοί στο Αιγαίο πέλαγος.
 
26 – 31 Ιουλίου 2025*
Αφού η λεπτομερή πρόγνωση του καιρού για 10 ημέρες μετά έχει μεγάλη αβεβαιότητα, θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα από το EFFIS System του Ευρωπαϊκού προγνωστικού κέντρου ECMWF, τα οποία για την περίοδο 26 με 31 Ιουλίου προβλέπουν τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά έως υψηλότερα του κανονικού επίπεδα κατά 1 βαθμό Κελσίου και την ξηρασία δυστυχώς να συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του μήνα.
*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
 
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου ECMWF, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 52 διαφορετικά σενάρια.
 
 
Αρχικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου θα αρχίσουν να παρουσιάζουν νέα σημαντική άνοδο από τις 20/07, μία άνοδος που θα διαρκέσει περίπου μέχρι και τις 24-25/07, όταν και οι τιμές θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σταδιακή πτώση, επιστρέφοντας στα φυσιολογικά επίπεδα.
 
Από πλευράς υετού, τα σενάρια δείχνουν πως δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό μέχρι και το τέλος του μήνα.
 
Επιμέλεια άρθρου:
 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
 
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός – Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
 
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.
 

Αφήστε μια απάντηση