Έναν αρκετά ”ανήσυχο” Δεκέμβριο διανύουμε σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς σημαντικά είναι τα ύψη βροχής που έχουν σημειωθεί, ενώ δεν έχουν λείψει και οι χιονοπτώσεις από τα ορεινά μας που αν και έχουν δώσει ικανοποιητικό ύψος χιονιού στα μεγάλα Χ/Κ της χώρας, δεν μπορούν ακόμα να μας ικανοποιήσουν σε μια γενική εικόνα.
Διανύοντας λοιπόν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αλλά και του 2024, τα στοιχεία για το σκηνικό του καιρού μέχρι και το τέλος του μήνα, δείχνουν να υπάρχει ανησυχία, κάτι που μεταφράζεται σε έντονο καιρικό ενδιαφέρον κατά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μια εκτίμηση για το καιρικό σκηνικό της χώρας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, ενώ θα κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση και για τον καιρό των Χριστουγέννων.
Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα.
17 – 21 Δεκεμβρίου 2024
Αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός στη χώρα μας έως και τις 18 Δεκεμβρίου, όπου από εκεί και έπειτα, οι νεφώσεις θα αυξάνονται σταδιακά από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη, στις 19/12. Στο τέλος του πενθήμερου 17-21 του μήνα, μια διαταραχή θα φέρει γενικευμένη κακοκαιρία στη χώρα μας, ξεκινώντας στις 20 Δεκεμβρίου από τη Δυτική Ελλάδα, με μέτριες και ισχυρές βροχοπτώσεις στα νησιά και τα παράλια του Ιονίου. Το Σάββατο (21/12) η κακοκαιρία θα προχωρήσει προς την υπόλοιπη Ελλάδα, δίνοντας μεγάλα ύψη βροχής στα Βόρεια και συγκεκριμένα από το ύψος της Θεσσαλονίκης και ανατολικότερα, στη Χαλκιδική, στα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Μικρότερα ύψη βροχής θα παρατηρηθούν στην Θεσσαλία και την Εύβοια. Φυσικά, στα ορεινά της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδας θα παρατηρηθούν χιονοπτώσεις, μιας και οι θερμοκρασίες θα το επιτρέπουν.
Θερμοκρασιακά, δεν θα παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη μεταβολή καθώς ο υδράργυρος θα κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα που βρίσκεται και σήμερα Δευτέρα 16/12. Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασιακές τιμές θα βρεθούν σε επίπεδα μεγαλύτερα από την κλιματική μέση τιμή κατά 1 με 2 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, βόρειων διευθύνσεων σε όλη τη χώρα έως και τις 19 του μήνα και έπειτα θα στραφούν νότιοι-νοτιοδυτικοί και στα δύο πελάγη της χώρας μας, με την έντασή τους να παρουσιάζει μια μικρή ενίσχυση. Το Σάββατο 21/12 θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και νοτιοδυτικοί στο νότιο Αιγαίο πέλαγος και βόρειων διευθύνσεων στην υπόλοιπη χώρα.
22 – 26 Δεκεμβρίου 2024
Στο διάστημα αυτό θα έχουμε το πέρασμα ακόμα μιας διαταραχής στις 22 με 23 του μήνα, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, στις 22 του μήνα νεφελώδης προβλέπεται ο καιρός για όλη την Ελλάδα με τοπικά φαινόμενα να αναμένονται στα Νότια και Νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας, ωστόσο από τις 23 έως και τις 24 του μήνα, έντονες βροχοπτώσεις θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, στην Κρήτη και στη Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χιόνια αναμένονται και στα ορεινά της Βόρειας, της Βορειοδυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου στον άξονα της Πίνδου, καθώς επίσης και στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, στην περιφέρεια της Αττικής και στην Πελοπόννησο. Φυσικά, τα υψόμετρα τα οποία θα δεχθούν χιονοπτώσεις, θα γίνουν πιο ξεκάθαρα 1 με 2 μέρες πιο πριν. Την ημέρα των Χριστουγέννων και την επόμενη, ο καιρός προβλέπεται νεφελώδης και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση και θα βρεθεί 1 με 2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από την κλιματική μέση τιμή για την εποχή αυτή.
Οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο ισχυροί βόρειων διευθύνσεων στα πελάγη μας, με εξαίρεση κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που θα πνέουν νοτιάδες στο Αιγαίο πέλαγος. Στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας, θα επικρατήσουν ασθενείς άνεμοι, βόρειων διευθύνσεων.
27 – 31 Δεκεμβρίου 2024*
Τέλος, τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, ο καιρός φαίνεται να είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις και κατά τόπους ασθενή φαινόμενα κυρίως στην περιοχή της Εύβοιας, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.
Θερμοκρασιακά, σύμφωνα με το EFFIS System που είναι βασισμένο σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου ECMWF, φαίνεται πως θα βρισκόμαστε σε κανονικά και χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να δούμε στην παρακάτω χάρτη.
*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Για τη περιοχή της Αττικής
Σχετικά με την περιοχή της Αττικής, θα δούμε την εξέλιξη του καιρού για το επόμενο δεκαπενθήμερο μέσα από το διάγραμμα ensembles του προγνωστικού μοντέλου GFS, στο οποίο βλέπουμε τις θερμοκρασίες στα 850hPa (1400m) και τα mm υετού, μέσα από 32 διαφορετικά σενάρια.
Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι θερμοκρασιακές τιμές κατά το πρώτο μας διάστημα (17-21/12) δείχνουν να βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή , ενώ δεν αναμένεται να μας απασχολούν και πιθανά φαινόμενα.
Από τις 21/12 και μετά, το σκηνικό του καιρού μοιάζει να αλλάζει, με τα σενάρια να διχογνωμούν, ενώ μια αντίστοιχη εικόνα μας συνοδεύει μέχρι και το τέλος του μήνα.
Νεότερη εκτίμηση για τον καιρό των Χριστουγέννων θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.
Επιμέλεια άρθρου:
Χ. Γκουλέκας, Μαθηματικός – Μετεωρολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.
👍👍👍