Ο ουρανός του μήνα: Μαύρο Φεγγάρι και χειμερινό ηλιοστάσιο

You are currently viewing Ο ουρανός του μήνα: Μαύρο Φεγγάρι και χειμερινό ηλιοστάσιο
The Geminid meteor shower on December 13, 2020 was photographed in the Kubuqi Desert of Inner Mongolia, China. On that day, more than 200 meteors were photographed in the extremely cold night of minus 20 degrees
ΚΥΡΙΑΚΗ 01/12/2024
 
1η Νέα Σελήνη για τον Δεκέμβρη
Μια πλήρης περιφορά της σελήνης γύρω από την γη πραγματοποιείται σε 27.3 ημέρες, ενώ οι φάσεις της ολοκληρώνονται σε 29.5 ημέρες. Η διαφορά στο χρονικό διάστημα οφείλεται στην ταυτόχρονη κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο, καθώς η σελήνη χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να επιστρέψει στην ίδια θέση σε σχέση με τον ήλιο και τη γη. Νέα σελήνη έχουμε όταν αυτή βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, όπου η φωτεινή πλευρά της κοιτά προς τον Ήλιο και είναι αόρατη από τη Γη. Αυτή είναι και η καλύτερη στιγμή για αστροπαρατήρηση καθώς δεν «μολύνεται» με φως ο νυχτερινός ουρανός.
Η πρώτη νέα σελήνη του μήνα Δεκεμβρίου λαμβάνει χώρα στη 1 Δεκεμβρίου 2024, 8:21πμ ώρα Ελλάδος.
 
Πηγή: timeanddate.com

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 07/12/2024
 
Δίας σε αντίθεση
Η αντίθεση του Δία θα συμβεί στις 7 Δεκεμβρίου 2024, 22:00 ώρα Ελλάδος. Κατά την αντίθεση, ο Δίας, η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται με την Γη να βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα, γεγονός που καθιστά τον Δία φωτεινότερο και μεγαλύτερο στην παρατήρηση.
 
Πηγή: In-the-Sky.org

• Φωτεινότητα: Μέγιστη λαμπρότητα -2.8 (φαινόμενο μέγεθος).
• Θέση: Στον αστερισμό του Ταύρου, κοντά στον αστέρα Αλντεμπαράν.
• Παρατήρηση: Ορατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ανατέλλοντας κατά την δύση του Ηλίου και φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο στον ουρανό κοντά στα μεσάνυχτα.
 
Πηγή: Stellariun Web
 
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/12/2024
 
«Βροχή» διαττόντων αστέρων Διδυμίδες
Η «βροχή» μετεωριτών στον αστερισμό των Διδύμων (Gemini), γνωστές και ως Διδυμίδες, θα φτάσει στο αποκορύφωμα της τη νύχτα της 13ης προς 14η Δεκεμβρίου 2024. Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές μετεωριτών, καθώς μπορούν να παρατηρηθούν έως και 150 διάττοντες (μετέωρα) την ώρα, σε τέλειες συνθήκες (αίθριος, σκοτεινός ουρανός).
 
Πηγή: space.com
 
Οι Διδυμίδες προέρχονται από τον αστεροειδή 3200 Φαέθοντα, ο οποίος έχει έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει από την Κύρια Ζώνη Αστεροειδών εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή. Τα σωματίδια που αφήνει πίσω του καίγονται όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας τα εντυπωσιακά φωτεινά μονοπάτια τους.
 
Τα φωτεινά μονοπάτια των μετεωριτών φαίνεται να ξεκινούν από μια περιοχή του ουρανού κοντά στον αστερισμό των Διδύμων. Ανατέλλει νωρίς το βράδυ τον Δεκέμβριο και είναι ορατός όλη τη νύχτα. Δυστυχώς το σχεδόν πλήρες φεγγάρι στις 15 Δεκεμβρίου θα επηρεάσει την παρατήρηση, καθώς η φωτεινότητα του θα καλύψει πλήρως διαττόντων, αφήνοντας να φανούν μόνο τα πιο λαμπρά από αυτά. 
 
Πηγή: timeanddate.com
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12/2025
 
Ψυχρή πανσέληνος
Το «Ψυχρό Φεγγάρι» ή «Ψυχρή Πανσέληνος» είναι το όνομα που αποδίδεται στην Πανσέληνο του Δεκεμβρίου. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες και πιο ψυχρές νύχτες, καθώς είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, όπου η Γη είναι πιο μακριά από τον Ήλιο και η θερμοκρασία σημειώνει πτώση σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
 
Πηγή: timeanddate.com

Η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι συχνά πιο φωτεινή και εντυπωσιακή λόγω των καθαρών, ψυχρών χειμωνιάτικων νυχτών. Οι πιο σκοτεινές και διαυγείς νύχτες του μήνα επιτρέπουν την καλύτερη παρατήρηση του φεγγαριού και των αστρικών φαινομένων. Θα συμβεί στις 15 Δεκεμβρίου 2024, 11:02πμ ώρα Ελλάδος.

 
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/12/2024
 
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Το χειμερινό ηλιοστάσιο για το 2024 θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου 2024, 09:21πμ ώρα Ελλάδος. Σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα για το Βόρειο Ημισφαίριο, όπου η Γη βρίσκεται στη θέση της μεγαλύτερης κλίσης της μακριά από τον Ήλιο. Η συγκεκριμένη μέρα είναι η μικρότερη του έτους, αντιθέτως η νύχτα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια για το 2024. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει διάρκεια περίπου 15 ώρες ή αλλιώς αποτελεί το 63% της ημέρας.
 
Πηγή: planetariumotg.gr
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/12/2024
 
«Βροχή» διαττόντων αστέρων Άρκτοι
Η «βροχή» διαττόντων αστέρων στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, αποτελεί το ίδιο φαινόμενο με τις Διδυμίδες, με κύρια διαφορά την ποσότητα ορατών μετέωρων ανά ώρα. Είναι ορατοί από τις 17 έως 26 Δεκεμβρίου με το αποκορύφωμα τους να λαμβάνει χώρα στις 22 Δεκεμβρίου 2024.
 
Πηγή: starwalk.space
 
Προέρχονται από τα απομεινάρια του κομήτη 8P/Tuttle, ενός κομήτη με περίοδο περιφοράς γύρω από τον Ήλιο ίση με 13.6 χρόνια. Τελευταία φορά που ήταν ορατός, ήταν στο περιήλιο του τον Ιανουάριο του 2008.
 
Πηγή: castfvg.it
 
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 25/12/2024
 
Δυτική επιμήκυνση του Ερμή
Με τον όρο αυτόν, αναφερόμαστε στην περίπτωση όπου ένα ουράνιο σώμα, βρίσκεται στη μέγιστη απόσταση από τον ήλιο, παρατηρούμενος από την Γη. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε μόνο στον Ερμή και στην Αφροδίτη, καθώς είναι οι μόνοι πλανήτες ανάμεσα στην Γη και στον Ήλιο.
 
Πηγή: earthsky.org
 
Συγκεκριμένα, ο Ερμής θα βρίσκεται σε μία απόσταση ίση με 22.5°. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για παρατήρηση του, καθώς θα είναι ορατός στον ανατολικό ουρανό πριν την ανατολή του Ηλίου με φωτεινότητα της τάξης -0.4, και θα μπορεί να εντοπιστεί κοντά στον αστερισμό του Οφιούχου.
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/12/2024
 
2η Νέα Σελήνη για τον Δεκέμβρη
Το δεύτερο νέο φεγγάρι του μήνα θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου 2024, 09:06πμ ώρα Ελλάδος. Είναι ένα σημαντικό φαινόμενο, λόγω του ότι συμβαίνει δύο φορές μέσα σε έναν μήνα και για αυτό ονομάζεται «Μαύρο Φεγγάρι». Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, νέα σελήνη έχουμε όταν η φωτεινή πλευρά της κοιτά προς τον ήλιο και είναι αόρατη από την Γη, έχουμε δηλαδή μια μέρα «χωρίς» φεγγάρι.
 
Πηγή: nasa.gov

Αν και το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι τόσο εντυπωσιακό σε σύγκριση με άλλα, το γεγονός ότι είναι το δεύτερο Νέο Φεγγάρι του μήνα το καθιστά αξιοσημείωτο για τους αστρονόμους και τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού.
 
Επιμέλεια άρθρου:
Γ. Κοσμίδης, Φοιτητής Φυσικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weathercompass.gr .
 
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weathercompass.gr.

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση